zaterdag 10 oktober 2015

Verdiende eerste punten voor het derde

Na de haperende seizoensstart van twee weken geleden was het zaak voor ASV 3 om revanche te nemen. De wedstrijd begon al meteen veelbelovend. Jochem kwam vanuit een scherpe variant lekker uit de opening. Zijn tegenstander wachtte te lang met rokeren en Jochem greep de gelegenheid aan om met een kwaloffer op f7 de druk op te voeren. De gevolgen waren nog niet helemaal duidelijk, maar zijn tegenstander greep gelijk mis waar Jochem van profiteerde. 
Van de partij van Murat heb ik weinig begrepen. In eerste instantie was de situatie op zijn bord onduidelijk, daarna leek hij zich te vergissen en kwam hij onder druk te staan, mede door een gevaarlijke vijandige vrijpion. Van het vervolg had ik niets meer meegekregen, maar ineens bleek hij gewonnen te hebben. Achteraf bleek dat Murat gecounterd had met een koningsaanval waar zijn tegenstander niet alert op reageerde. Fred speelde een correcte remise. Hij nam in eerste instantie een afwachtende houding aan, maar werd daarna razendsnel actief en na een afwikkeling werd de vrede getekend. 
Vervolgens breidde Paul de voorsprong nog verder uit. Zijn tegenstander behandelde de opening heel creatief (vooral de manoeuvre Ta1-a2-d2 mocht gezien worden) maar gebruikte veel tijd. Paul hield stand en zorgde ervoor dat de stelling complex bleef. Onder tijdsdruk ging zijn tegenstander in de fout en Paul wist daar wel raad mee. Ikzelf bracht het puntentotaal op vier. In een positionele partij had ik eerst een initiatief op de damevleugel, maar ik vond niet genoeg aanknopingspunten om daar iets mee te doen. Nadat de linkerhelft van het bord volledig was dichtgeschoven, probeerde ik het nog even aan de andere kant maar daar viel ook geen eer te behalen. Ruud stelde vervolgens de overwinning veilig. Eerst had hij een licht overwicht, maar zijn tegenstandster neutraliseerde dat bekwaam, mede dankzij een goed getimede tegenactie in het centrum. Ruud zorgde er daarna voor dat de stelling in balans bleef. 
Anne Paul kwam goed uit de opening en wist een voordelige stelling te bereiken. Maar vervolgens verloor hij zijn geduld en probeerde hij te snel te winnen. Zijn tegenstander maakte daar handig gebruik van en ging met het punt aan de haal. Theo was weer als laatste bezig, maar deze keer hoefde ik geen bier voor hem te halen. Van zijn tegenstander kreeg hij de vrijheid om te doen wat hij wilde. Maar zijn verdediging bleek niet eenvoudig te kraken. Theo speelde geduldig verder en hield de druk erop, maar in het eindspel vond zijn tegenstander een manier om zijn dame te activeren en eeuwig schaak af te dwingen. Een degelijke 5-3 overwinning dus en revanche voor twee weken geleden.

Daan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten