zondag 2 november 2014

Derde knokt voor wat het waard is maar krijgt net te weinig tegen Fischer Z


We begonnen de wedstrijd met een tegenvaller op bord 1. Bent speelde iets te snel in de opening kwam onder druk te staan en gaf toen een pionnetje om in een eindspel met een pionminder eigenlijk geruisloos te worden weg  gespeeld. Dorpsgenoot en invaller Eric Langedijk mocht in zijn tweede wedstrijd voor ASV het gelijk proberen tegen 2200 en hoe; na een moeilijk mindenspel met torens op rare plaatsen offerde hij een kwal voor een passieve toren van zijn tegenstander. Hij kreeg er geweldig spel en een sloot pionnen voor terug. De afwikkeling naar een dame-eindspel met 2 pionnen meer was misschien net niet handig want zwart kreeg ineens tegen spel tegen de zwakke witte koning van Eric, met remise door eeuwig schaak als gevolg, op winst spelen met 2 pionnen meer was heel riskant geweest. Ruud trok de stand volgens gelijk, na de opening kwam hij beter te staan gaf dat voordeel weer snel weg maar blijf daarna knokken voor een betere stelling en dat werd beloont met een punt. 
En toen begonnen pas de zware gevechten op de laatste 5 borden. Jochem, invaller Xadya van Bruxvoort  en ik leken wat minder te staan dus probeerde invaller Désiré Fassaert  en Fred alles uit hun gelijke stelling te halen. Jochem haalde als eerste remise binnen; na een ongelofelijk ingewikkeld tactisch middenspel bleef er een eindspel over met een loper en 2 pionnen (en verkeerde loper) tegen 4 pionnen van Jochem. In plaats van eerst rustig zijn koning beter te zetten en remise met remise besloot Jochem te snel te gaan lopen met zijn pionnen. Zijn sterke tegenstander zag vervolgens de winst wel maar voerde het net verkeerd uit met als nog een remise tot gevolg.  Désiré kwam vervolgens ook niet verder dan remise, in een eindspel met het loperpaar kan zetten herhaling moeilijk uit de weg worden gegaan. Désiré probeerde het nog wel maar het Loper paard eindspel met ieder 3 pionnen was nooit meer te winnen. 
Ikzelf had in de opening een simpele pionwinst gemist, mistte in het middenspel een tactisch grapje en kwam in een verloren eindspel met een pion minder terecht. Mijn tegenstander mistte vervolgens de doorbraak e4 waarna het ineens weer onduidelijk werd. In tussen probeerde Fred in een toreneindspel van niets iets te maken en toe dat niet lukte maakte hij er maar een pionneneindspel van met een wedren naar een dame-eindspel om er vervolgens  weer een pionneneindspel van te maken maar het resultaat bleef remise. Nog 2 borden over, ikzelf en Xadya. Xadya had de hele partij lopen keepen en remise ondanks binnen handbereik. Ikzelf kon de stelling open breken met a4 en binnen komen met mijn toren maar mijn tegenstander kreeg een gevaarlijk snelle vrijpion op de h-lijn waar mijn paard maar moeilijk bij kon komen. Uiteindelijk bleek het achteraf allemaal wel mee te vallen voor mij maar in de partij dacht ik dat zwart veel beter stond. Maar na veel rondhuppelen met het paard om de h-pion te stoppen werd het remise maar niet nadat ik een hele simpele winst mistte. Met een Paardvork de loper tegen het paard ruilen. Mijn toren offeren tegen de zwarte h-pion en vervolgens met de 3 vervbonden vrijpionnen simpel winnen. Helaas was nu alles afhankelijk van Xadya die steeds minder tijd had. Ze besloot haar loper te geven tegen de laatste de witte pionnen om het toren loper eindspel tegen toren remise te houden. Waarschijnlijk was het zonder het loperoffer makkelijker remise te houden maar bedenk dat maar eens met een paar minuten op je klok. Nu kwam haar koning aan de rand te staan en liep ongelukkig in een matnet zodat we net met 4,5 -3,5 verloren. Een half puntje meer hadden we waarschijnlijk wel verdiend voor onze vechtlust.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten